Amedia, slik vi kjenner det i dag, ble dannet i 2012 etter at daværende A-pressen kjøpte og fusjonerte med Edda Media (tidligere Orkla Media).
Selskapet er nå en upolitisk utgiver, men våre forløpere representerer henholdsvis arbeiderpressen og borgerpressen. Våre røtter går nesten 200 år tilbake, til en tid da aviser ble etablert av politiske partier, fagforeninger og lokale interesser.
Etableringen av avisen Vort Arbeide i 1884 var starten på det som i dag er Norges største utgiver av redaktørstyrte medier. Etter at A-pressen ble organisert som konsern i 1990, har vi eid flere aviser med ulikt politisk ståsted.
Mange av Edda Medias aviser, som ble en del av A-pressen i 2012, har sitt utspring i en borgerlig tradisjon. Samt en rekke lokale og regionale aviser, med bakgrunn i A-pressen (arbeiderpressen) og Edda Media (borgerpressen). Den eldste avisen i dagens Amedia er Drammens Tidende, etablert i 1832.
I dag forvalter vi 107 avistitler, som spenner over et bredt spekter med unike formål og historisk-politiske tradisjoner, inkludert Nationen (bondebevegelsens tradisjon) og Nettavisen (liberal tradisjon). I tillegg har vi 20 partneraviser i Norge og er deleier i 65 avistitler i Sverige gjennom Bonnier News Local.
Amedia har dermed en rik og variert pressehistorie, og spiller fortsatt en viktig rolle i den norske og nordiske offentlige debatten og samfunnsutviklingen.
Amedias historiebøker
Guttorm Lyshagen har i boken «Fra storhusholdning til moderne mediekonsern» som ble utgitt i forbindelse med A-pressens 60 årsjubileum i 2008, tegnet et levende bilde av norsk arbeiderpresses historie som strekker seg 100 år tilbake i tid. (åpne)
I en bok utgitt av Norsk pressehistorisk forening har Tor Are Johansen beskrevet Orkla Medias historie fra starten i 1983 fram til salget til britiske Mecom i 2006.
Begge bøkene kan du få tilsendt ved henvendelse til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.