Tok opp 70 år gammelt tabu


I vinter har Telemarksavisa publisert en artikkelserie om historiene til norske «tyskerbarn». Den har vakt oppsikt.

70 år etter frigjøringen er denne delen av historien så tabubelagt at mange krigsbarn fortsatt skammer seg og holder opplevelsene sine hemmelige.

– Da vi startet arbeidet med denne serien for lang tid tilbake, svarte de få kildene vi hadde at det ville bli umulig å få noen til å snakke om dette, forteller TA-journalist Vigdis Hella, som har skrevet om krigsbarna.

– Vi har vært i kontakt med medlemmer i Krigsbarnforbundet flere steder i landet for å finne krigsbarn fra Telemark, Røde Kors, Riksarkivet, Statsarkivet og en privat etterforsker i Tyskland som hjelper krigsbarn å finne sine tyske familier. Selv om mange har vært positive til denne serien, er det ingen som kunne eller ville gi oss opplysninger om noen vi kunne kontakte. Eller informasjonen har vært taushetsbelagt, opplyser hun.

Vigdis Helle forteller at det først var etter at avisa annonserte i et medlemsblad at de omsider kom i kontakt med et krigsbarn fra Telemark som ønsket å fortelle sin historie. Etter hvert kom de også i kontakt med andre krigsbarn som har bidratt med viktige tidsvitneskildringer om deres opplevelser som krigsbarn både fra oppvekst og senere da de ble voksne.

– I tillegg ønsket vi å belyse behandlingen og holdningene som krigsbarna og tyskerjentene ble utsatt for nasjonalt, og reaksjonene lokalt, sier hun

Etter at serien ble publisert over seks dager, har TA fått mange reaksjoner fra lesere som synes det har vært interessant og opprørende å lese om det krigsbarna ble utsatt for.